Miért fontos a kontaktlencsék ápolása?

Szemünk egészségét a megfelelő kontaktlencse viselete mellett annak gondos ápolásával tudjuk megőrizni. A folyamatos és megfelelő tisztítás nemcsak a lencsék kényelmes viseletére, élettartamára van kihatással, hiszen az elhanyagolt kontaktlencsék, felrakódások kialakulásához vezethet. Ha ezeket nem távolítjuk el, felhalmozódhatnak a lencsék felületén, melyek idővel a kényelemérzet és a látás csökkenését okozhatják, valamint súlyos fertőzések melegágyaivá válhatnak. Éppen ezért van szükség a kontaktlencsék rendszeres ápolására a tisztító és fertőtlenítő oldatokkal, amelyeket kifejezetten a lencsék tisztítására és fertőtlenítésére fejlesztettek ki.

Minden típusú kontaktlencsénél követendő aranyszabályok:

  • Tisztítás és fertőtlenítés

A tisztítás és fertőtlenítés a szemfertőzésekért felelős mikroorganizmusok elpusztítása érdekében történik. Kövesse figyelmesen a gyártói utasításokat, hogy megfelelően végezze a kontaktlencse tisztítását és fertőtlenítését.

  • Tárolás

A kontaktlencséket a speciálisan kialakított tokban és a megfelelő oldatokban kell tárolni. Nem szabad vízzel leöblíteni a kontaktlencséket! A csapvíz klórt, ásványi anyagokat és fémrészecskéket tartalmaz, amelyek károsíthatják mind kontaktlencséjét, mind pedig a szemét. A legfontosabb azonban, hogy a vízben található mikroorganizmusok súlyos szemfertőzést okozhatnak. Az otthon elkészített sótartalmú, tisztított vagy desztillált víz nem steril, és nem fertőtleníti a kontaktlencséket; így ezeket nem szabad a kontaktlencsék öblítésére vagy tárolására használni.

  • Újranedvesítés

Használja az újranedvesítés céljára ajánlott cseppeket (műkönnyeket) igény szerint a lencse kiszáradása okozta tünetek enyhítésére. Ez valójában nem tartozik a lencseápolási lépések közé, azonban hozzájárulhat az extra kényelemérzet biztosításához.

  • A lencsetartó tok

Adatok támasztják alá, hogy a mikrobiológiai fertőzések egyik jelentős forrása a lencsetartó tok. Nagyon fontos a lencsetartó tok rendszeres cseréje, hiszen a tokban felgyűlő szerves szennyeződések kiváló táptalajt biztosítanak a baktériumok elszaporodásához. A lencsetartó tok megfelelően végzett tisztítása és a rendszeres tokcsere elengedhetetlen a szennyeződések kockázatának minimalizálása érdekében. Mindig kövesse az ápolószer csomagolásán található, a lencsetartó tok tisztítására és tárolására vonatkozó részletes utasításokat. Szerencsére minden flakon ápolószernek ma már tartozéka egy új lencsetartó tok. Cseréljünk hát tokot is minden új flakon folyadék megkezdésekor!

  • A lencse cserélési rendje

A különböző fajta kontaktlencsék különböző anyagokból készülnek. Mivel minden anyag másként viselkedik, a gyártók minden egyes kontaktlencse típushoz ajánlanak egy lencsecsere ütemtervet, amely biztosítja a lencse optimális teljesítményét. A legtöbb napjainkban használt kontaktlencsét a gyakori csere figyelembe vételével tervezték. A lencsecsere gyakorisága jellemzően az egynapostól 1-2 héten át a havi rendszerességű csereidőtartamig terjed. Forduljon szakemberhez, aki javasolni fog Önnek egy lencsecsere ütemet az Ön által viselt kontaktlencse típusának, valamint egyéni igényeinek megfelelően.